top of page

Komp med klasse

Oppdatert: 25. aug. 2019

Å akkompagnere er en kunst, enten man komper solister, kor eller allsang/salmesang. 

Uansett hva og hvem man akkompagnerer er man en vesentlig del av musikkfremførelsen. Å være godt forberedt og trygg er nøkkelord for å skape god musikk sammen med andre.


Dessverre har mange ellers drivende dyktige musikere forsømt denne delen av musikervirket sitt, og oppleves som vanskelig å synge eller spille sammen med. Mange aspekt kan spille inn på dette, men her er noen stikkord for å bli en god akkompagnatør:


1. Gjør tydelige avtaler om forspill, antall vers, mellomspill og avslutning, toneart, tempo og dynamikk dersom du skal akkompagnere kor eller solister.


2. Lag tydelige forspill som sier noe om hvilken sang det er, samt riktig tempo og karakter. Husk at forspille MÅ høre hjemme i samme musikalske univers som det som skal følge etter det. Du kan lage verdens vakreste og mest kunstneriske forspill, men om det ikke korresponderer med sangen som følger låter det bare rart...


3. Tell hele taktene ut og unngå tempoforandringer som ikke er notert i noter eller avtalt. Det er en uting å ritardere på slutten av hvert vers, og ødelegger for pusten til folk å stjele 8-deler/16-deler fordi man ikke holder en jevn puls også mellom fraser og vers!


4. Prøv å »spille teksten» - å understreke med artikulasjon, harmonier og registreringer (på orgel) hva sangen/musikken prøver å formidle.


5. Lytt til dem du akkompagnerer. Når man øver kan man gjerne være oppdragersk og stå på sitt hvis solisten gjør feil, men i en fremføring er det min mening at det er vi som akkompagnerer som må hoppe etter og løse (ikke sjeldent) uforutsette avtalebrudd solisten overrasker med. Ingen er tjent med at «du fikk rett» om en fremføring går i stå. Vær raus og løsningsorientert i øyeblikket, si fra når publikum har gått.


6. Ved allsang/salmesang: Velg sangbar toneart OG sangbart tempo. Mange klager over at vi spiller salmer i for lyst sangregister, men ofte tror jeg det er vel så anstrengende fordi det blir spilt for sakte (og noen få ganger for fort) til at folk får pusten de trenger til god sang.


7. Lær deg sjangeren du skal akkompagnere i, og si nei om du ser at du ikke behersker den. Ingen kan alt, men mye kan øves opp. Lytt til innspillinger og stjel triks og løsninger. Blir det for vrient er det mye bedre å be folk finne en annen akkompagnatør enn å gå på trynet selv.


8. Behandle både solister, kor og musikalske sjangre med respekt. Uavhengig av egne preferanser fortjener alle å bli møtt med respekt for både den de er og hvilken smak de har.


9. Det finnes mye bra notemateriale på nett til det meste du måtte trenge. Sjekk f. eks. shop.cantando.com (kirkemusikk og de fleste sjangre) www.musicnotes.com (internasjonale sanger i de fleste sjangre) eller korarr.no/shop (bl.a. ledsagesatser)

109 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

コメント


bottom of page